Alles over mindfulness – een boost voor je mindset

Default Admin 14 Januari 2022

Mindfulness, wat is het en wat doet het met je?

Een begrip dat bij veel mensen vragen oproept. Maar ook een begrip dat je steeds vaker hoort. Veel mensen hebben een ‘zwaar’ beeld bij mindfulness. Zij denken dat het veel tijd kost en dat het moeilijk is. Anderen zijn er helemaal gek op en vinden het heerlijk. Zij ervaren de voordelen ervan. In deze blog leggen we je uit wat mindfulness precies is én geven we je achtergrondinformatie en handvatten om het zelf te proberen. We vertellen je graag meer over de betekenis en over hoe Thermen Retreats je kan helpen om mindfulness toe te passen. Lees je mee?

Mindfulness, wat is dat nou eigenlijk?

Mindfulness gaat over de mogelijkheid om in het hier en nu te zijn. Klinkt vreemd? Snappen we. Maar eigenlijk kun je het heel simpel zien als je bewust zijn van wat er nú gebeurt. Maar, waar moet je je dan op focussen? Dat maakt niks uit. Het gaat erom dat je je bewustzijn traint. Denk aan het tikken van de regen tegen het raam, je kat die zachtjes ligt te spinnen op de bank of het gevoel van warmte dankzij de trui die je draagt. Deze voorbeelden geven aan dat je mindfulness eigenlijk op ieder moment van de dag kunt toepassen, tussen je werkzaamheden door of juist op bewust gekozen momenten. Simpel, toch?

Quiet the mind
and the soul will speak.
Buddha

‘Ratelende gedachten razen door je hoofd, daar wil je van af.’

In het dagelijks leven is het moeilijk om je steeds te focussen op wat er allemaal gebeurt. Je doet namelijk veel dingen op de automatische piloot en je denkt er vaak niet eens over na. Je hebt namelijk al genoeg andere dingen aan je hoofd, bijvoorbeeld waarom het gister zo stroef liep met je collega of hoe laat je morgen ook alweer bij de tandarts moet zijn. Ratelende gedachten razen door je hoofd. Dát is nou precies waar mindfulness om draait: inzoomen op het hier en nu, want dit is het enige moment dat echt ‘nu’ is. Laat al je gedachten over het verleden of de toekomst even los en houd je bezig met wat je op dit moment aan het doen bent. In het hier en nu dus.

Naar het idee van Jon Kabat-Zinn

De grondlegger van de mindfulness training, zoals wij deze in de westerse wereld kennen, is de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Hij werkte in de jaren ’70 in een academisch ziekenhuis toen hij zijn uitbehandelde patiënten met chronische pijn en/of stressklachten wilde helpen omgaan met de pijn, zorgen en het verdriet die daar bij komen kijken. Op dat moment was hij zelf al erg geïnteresseerd in meditatie, yoga en diverse Oosterse tradities. Al deze input heeft tot zijn benadering van mindfulness geleid en dit is in de vorm van een programma om stress te verminderen in de westerse wereld terecht gekomen. Vanaf dat moment worden de positieve effecten van mindfulness regelmatig wetenschappelijk bewezen.

Wat zijn de effecten van Mindfulness?

Diverse onderzoeken laten zien dat mindfulness de kwaliteit van leven verhoogt. Daarnaast heeft het positieve invloed op het cognitieve en neurobiologische functioneren van de mens. Mindfulness zorgt ervoor dat je bewuster leeft, door je ‘aandacht spier’ te trainen. Je kunt je gedachten beter sturen, waardoor zowel concentreren als ontspannen je gemakkelijker af gaat. Maar zoals eerder benoemd, is mindfulness ook een goed hulpmiddel in stressvolle situaties. Je leert namelijk om minder snel terug te vallen in automatische reacties, waardoor stressprikkels eerder opgevangen worden en je je grenzen beter kunt bewaken. Tevens leert het je om intenser te genieten, ook van de kleine dingen. Je lichaam gaat namelijk dingen opmerken waar je je eerder niet van bewust was. De breedte van deze voordelen maakt dat mindfulness geschikt is voor iedereen, van jong tot oud.

Een workshop of meerdaags programma Mindfulness

Wil jij bewuster en intenser te leven? Ben jij er aan toe om je minder druk maken om zaken waar je weinig invloed op hebt? Zoek je een manier om stressvolle situaties de baas te worden? In onze workshop Mindfulness of ons programma Mindfulness en meditatie (4-daags) geven we je graag de handvaten om deze mindset verandering echt te gaan toepassen. Je leert alles over bodyscans, het accepteren van je gedachten en meditatie met behulp van de oefeningen en coaching van mindfulness leraar Philip van der Linde.

Boek nu een mindfulness workshop of meerdaags programma en wees je bewust van de stap die je nu al zet om te groeien. Want waar je aandacht is, daar ben jij.

Maak een keuze.